Macaristan Oturma İzni ( Residence Permit ) Başvuru Süreci - Budapeşte Göçmen Ofisi - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Salı, Mart 03, 2015

Macaristan Oturma İzni ( Residence Permit ) Başvuru Süreci - Budapeşte Göçmen Ofisi


Macaristan Oturma İzni

Gezenti Adam'dan Selamlar,

Macaristan'a D tipi vize ile gelenler için, Göçmen bürosunda işinize yarayacak bir kaç adım ve süreçten bahsedeceğim.


Pasaportunuzu ve D tipi vizenizi konsolosluktan aldıktan sonra, konsolosluk size Macaristan'da hangi bölgedeki Göçmen Ofisine gitmeniz gerektiği ile ilgili bir kağıt verecek. Macaristan'a giriş yaptıktan sonraki 1 ay içerisinde oraya gitmeniz gerekiyor, aksi taktirde oturum izni alamayıp dönmek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle, ilk 2 hafta içinde gitmeye çalışmanızı tavsiye ederim, ne olur ne olmaz.

Öncelikle şunu belirteyim, bu ofislerin çalışma saatleri Türkiye'deki devlet kurumları gibi sabah 9 akşam 5 değil. Saatler her gün değişebiliyor ve genellikle yarım gün çalışıyorlar. Erken gitmenizi öneririm, çünkü kuyruk olabiliyor.

bodoslama
Bodoslama
Yukarıdaki gibi içeriye dalmadan önce yanınızda Pasaport Fotokopiniz, D Tipi vize fotokopiniz, 1 adet vesikalık resminiz ( vizedeki ile aynı olacak), kira kontratınız (orjinali ve bir fotokopisi ile gidin, fotokopiyi alacak) kesinlikle bulunsun. Erasmus ya da başka bir amaçla gelenlerin muhtemelen okula ya da amaçlarına yönelik resmi bir yazı da göstermeleri istenebilir. Bu tarz yazıları sadece inceliyorlar ve genellikle geri veriyorlar.

Gittikten sonra; danışmadan sıra almanız gerekiyor. İlk defa geldiyseniz eğer, sıra numarası vermeden önce, 2 adet evrak verecekler ve onları dolduracaksınız. O evraklar da konsoloslukta doldurduğunuz başvuru formunun neredeyse aynısı. Pasaport bilgileri, adres bilgileri gibi temel konuları içeriyor.

Evrakları teslim ettikten sonra, sıra numarası alabilecek ve beklemeye başlayacaksınız. İçeri girdiğinizde az önce yukarıda belirttiğim tüm evrakları isteyecekler. Neden geldiniz, Macaristan nasıl gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Çekinmeyin, D tipi vizeniz var zaten, kibarca açıklayın ve bekleyin. Muhtemelen işlemlerin bitmesi ile beraber size son bir evrak daha verecek ve o evrağı evsahibiniz yada yurt vs. kısacası kaldığınız yerin sorumlusunun imzalamasını ve geri getirmenizi isteyecek.

En kısa sürede, size verilen o evrak ve pasaportunuzla tekrar gittiğinizde şanslıysanız Oturma İzni yani Residence Permit kartınız hazır olacak ve teslim alacaksınız. Değilse de almanız için bir gün veriyorlar, direk alıyorsunuz.

İşte bu kadar, insanlar güleryüzlü, sistem tıkır tıkır işliyor, en azından benim gittiğim büro öyleydi. Türkiye'deki bazı kurumlar gibi dünyaları ben yarattım havaları kesinlikle yok.

İyi şanslar!

Not: Yukarıdaki tecrübe, EVS için alınmış D tipi vize ile yapılmış başvuru sürecini içermektedir. Gitmeden önce araştırmanızda ya da vaktiniz var ise direk gidip yerinden öğrenmenizde fayda var.


Avusturya Oturma ve Çalışma İzni hakkındaki yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21