20 Madde ile Seyahate Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler Listesi - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Salı, Eylül 13, 2016

20 Madde ile Seyahate Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler Listesi

Merhaba Gezenti Adam okurları,

Bu yazımızda, ilk defa bir yurtdışı seyahati gerçekleştirecek olanlara ya da seyahate çıkmadan önce yine de bilgilerimizi tazeleyelim ve son kontrollerimizi yapalım diyenlere bazı tavsiyelerde bulunacağım.

seyahate çıkmadan önce yapılması gerekenler


Sağlık ve Güvenlik ile Alakalı Bilgiler

1. Pasaportunuz ve Pasaportunuza ait bir kaç fotokopi: Yurtdışına seyahate çıkacak olupta Pasaportunu yanına almayı unutacak birileri pek yoktur, umarım. Fakat pasaportumuzun yanı sıra; pasaportumuza ait bir kaç fotokopi bulundurmamız oldukça önemlidir. Neden mi? Pasaportunuzu kaybetmeniz ya da çaldırmanız durumunda, muhtemelen bulunduğunuz ülkeden çıkamazsınız. Hadi çıktınız diyelim, Türkiye'ye giriş yaparken muhtemelen oldukça büyük sıkıntılar yaşarsınız. Bu nedenle bir kaç fotokopi konsoloslukta bazı işlemleri halledebilmeniz açısından oldukça önemli.

2. Pasaportunuza ait bir kopyayı da geride bırakmak: Evet, bu konuda ekstrem durumlar için oldukça önem arz ediyor. Yine Pasaportunuzu ve hatta kopyalarını kaybetmeniz (diyelim ki hepsi bavulunuzda ya da bir çantadaydı ve kayboldu), pasaport kopyanızı bırakmış olabileceğiniz bir arkadaşınız, aile üyeniz yardımınıza koşabilir. Bunun yanı sıra, yine pasaportunuzun bir kopyasını da e-mail hesabınız, Google Drive vb. gibi şifre ile giriş yapılabilen bir sisteme yükleyerek, elektronik ortamdan istediğiniz zaman erişebileceğiniz bir konuma yüklemeniz de oldukça faydanıza olacaktır.

3. Sigortanız ve gerekirse doktorunuz ile görüşün: Bir turla gidiyorsanız ya da Avrupa vb. gibi ülkelere giriş yapacaksanız genellikle seyahatiniz süresince geçerli bir seyahat sigortası yaptırmanız yetiyor. Fakat özelilkle; Amerika kıtasındaki bazı ülkeler, Afrika ülkeleri ve Asya'nın bazı noktalarına seyahat ediyorsanız mutlaka ve mutlaka çeşitli aşı ve sağlık belgelerini sağlamış olduğunuzdan emin olun. Anlayamadığınız noktada seyahat sigortanızı yaptıracağınız/yaptırdığınız şirket ile neleri kapsayıp kapsamadığını ve gideceğiniz ülkeye dair yerine getirmek zorunda olduğunuz yükümlülükleri öğrenebilirsiniz. Sizi yönlendireceklerdir. Bu konu yalnızca seyahate çıkmadan önce yapılması gereken bir konu olmanın ötesinde, özellikle sağlığınız için önem arz ediyor. Uzun süredir hayal ettiğiniz bir tatile ya da seyahate çıkıp, başınıza bela olacak bir virüsü yanınızda getirmek istemeyeceğinizi düşünüyorum. :)

4. Gideceğiniz ülkedeki Türk Konsolosluğu/Elçiliği: Seyahatinize başlamadan önce mutlaka gideceğiniz ülke/ülkeler ve ziyaret edeceğiniz şehirlerdeki ya da en yakınlarındaki Türk Konsolosluklarının numaralarını ve adreslerini mutlaka edinin.



Para Para Para...


para para para gif

5. Para Birimi: Gideceğiniz ülkenin ya da ülkelerin para birimlerini öğrenin. Planlamanıza göre TL, Dolar yada Euro karşılıklarını yaklaşık olarak not edin. Az çok hesap yapabilirseniz, gittiğiniz ülkede gezip tozarken, gününüzü gün ederken, yiyip içerken donunuza kadar kaybetmemiş olursunuz. :) En azından hediyelik eşya alırken kazıklanmazsınız.

6. Kredi kartınız: Kullanmayı düşünmeseniz bile, ne olur ne olmaz kredi kartınızın yurtdışı işlemlere açık olduğundan emin olun. Hatta üşenmezseniz gideceğiniz ülkedeki bankalarla bağlantılarına bakın. Kredi kartınızın ait olduğu banka ile anlaşmalı bir banka yakalamanız durumunda daha düşük komisyon ödersiniz ve daha az sıkıntı yaşarsınız.

7. Banka ya da ATM: Gideceğiniz ülkede nakit paranız bittiğinde olabildiğince Banka ve ATM'lerden para çekmeye çalışın. Çektiğiniz para bankanın komisyonu ve kur transferi sonrası bulunduğunuz ülkenin para birimi olarak elinize geçecektir. Havalimanı ve şehir merkezlerindeki döviz bürolarından olabildiğince uzak durun, her zaman daha pahalıya denk geliyorlar. Havalimanına indiğinizde, ülkenin para birimine dair yanınızda hiç nakit yoksa, ATM'de bulamıyorsanız yalnızca şehre gidecek kadar (otobüs, taksi vb.) döviz çevirmenizi tavsiye ederim.

8. Nakit: Yanınızda her zaman bir miktar nakit bulundurun. Kart sistemi olmayan bir çok mekana denk gelebilirsiniz. Özellikle metro, otobüs vb. ulaşım araçlarında, biletinizi önceden alamadıysanız nakit para gerekli oluyor.

9. Bankanızı bilgilendirin: Bu herkesin yapmadığı ve gerek duymadığı bir konu ama bazen önem arz edebiliyor. Dün kredi kartınızla Çorum'da sonrasında İstanbul'da kartınızı kullandıktan sonra, ertesi gün Maldivlerde kartınızdan işlem yapılması bankanızın dolandırıcılıktan şüphelenip kartınızı bloke etmesine neden olabilir. Ve yurtdışında iken, Türkiye'deki bankanıza ulaşmanın ne kadar zor olabileceğini siz tahmin edin.



10. Ülke giriş parası/vizesi: Bazı saçma ülkeler, ülkelerine giriş yaparken ayak bastı parası şeklinde tabir edebileceğimiz bir ücret talep edebiliyorlar. Gitmeden önce yapacağınız seyahat hazırlıklarınız ve araştırmalarınızın içine bu maddeyi eklemeyi unutmayın. İlgili miktara göre nakit bulundurmanızda fayda var.



Yerel Yaşam, Gezilecek Yerler Hakkında

11. Önceden bilet almak: Ünlü bir müze, galeri vb. yerleri ziyaret etmeyi planlıyorsanız ve ziyaret edeceğiniz tarih çoktan belliyse, biletlerinizi önceden almanız, sizi saatlerce sıra beklemekten kurtarabilir. Aynı zamanda online ve erken alınan biletlerde bazı indirimler de olabiliyor. Dikkate almanızda fayda var.

Aynı durum uçak bileti ve otel rezervasyonları için de geçerli. Örneğin; evlilik planları yapan çiftler, balayı tarihlerini ve bütçelerine göre ne tarz bir balayı oteli aradıklarını, en azından balayında nereye gitmek istediklerini genellikle çok önceden belirleyebiliyorlar. Bu durumda, balayı otelleri ile ilgili araştırmalarını/rezervasyonlarını önceden yapmak çiftler için oldukça ekonomik olacaktır. Bunun yanı sıra, balayı öncesi yeterli zaman bulunduğu için, yukarıda bahsetmiş olduğum yerler/aktiviteler için de biletler çok önceden, çok daha uygun fiyatlara ayarlanabilir.

12. Rehber kitaplar: Seyahate çıkmadan önce gideceğiniz ülkeye dair harita, yerel dilde işinize yarayabilecek cümleler, kelimeler içeren bazı rehberler ve mini kitaplar olabiliyor. Bu tarz kitaplardan bir tanesini edinebilirseniz hem harita aramanıza gerek kalmaz hem de acil durumlarda basitçe derdinizi anlatabilirsiniz.

13. Harika etkinlikler: Bilmiyorum bu konu belki de benim biraz şanslı olmamdan kaynaklanıyor olabilir ama seyahate çıkmadan önce dikkate almanız gerekenler arasında yeri olduğunu düşünüyorum. Gideceğiniz ülkede, gitmeyi planladığınız tarihlerdeki etkinlikleri, festivalleri, kutlamaları inceleyin derim. Facebook ve Google özellikle bu konuda biçilmiş kaftan. Ben bazen bir seyahat planladığımda, genellikle bir festivale denk geliyorum ve festivallerde oldukça eğleniyorum.



Elektronik Aletler

elektronik aletler

14. Şarj Aletleriniz: Telefon, Tablet, Laptop vb. şarj aletlerinizi tabiki de yanınıza aldınız. Ama gideceğiniz ülkede elektrik girişleri ve voltajları farklı olabilir. Bu nedenle araştırmanızda ve hazırlıklı olmanızda fayda var.

15. Elektronik aletleriniz: Nadir olmakla beraber bazı ülkelerde voltaj oldukça düşük olabiliyor. Bu nedenle örneğin yanınızda götürmüş olduğunuz bir saç kurutma makinesi çalışmayabilir.

16. Telefonunuzu/şebekenizi yurtdışına açın: Telefonunuzu yurtdışında da kullanabilmek için bu işlemi operatörünüz ile görüşerek veya online olarak yapmanız gerekiyor. Acil durumlar için yapmakta fayda var, her dakika telefon bulamayabilirsiniz.

17. İşe yarar uygulamaları indirin: Teknolojinin iyice gelişmesiyle birlikte artık akıllı telefonlar için de bir çok seyahat uygulaması mevcut. Bu uygulamalardan işinize yarayacak olanları, özellikle internetiniz olmasa dahi kullanabileceğiniz offline harita, sözlük vb. indirmenizde fayda var.



Valizleriniz ve Getirecekleriniz Hakkında

18. Yedek giyecek: El yada sırt çantanızda mutlaka giyecek bir kaç parça giysi bulundurun. Neden mi? Bagajınız bir şekilde yer hizmetleri ya da havayolu firması tarafından unutulmuş / kaybolmuş olabilir. Düşük bir ihtimal beni mi bulacak demeyin, Ben uyarımı yapıyorum, sonra vay ben duymadım vay ben görmedim yok. Kayıp eşya sırasında işleminizin tamamlanmasını beklerken "Gezenti Adam dediydi" dersiniz.

19. Valizlerinizin sayısı ve boyutu: Bu konu artık oldukça bilinen bir konu fakat biz yine de uyarımızı yapalım. Her havayolunun bagaj politikası farklı oluyor. Check-in yaparken sıkıntı yaşayınca "Ben daha önce uçtum" biliyorum kardeşim diyerek sorunlarınızı çözemezsiniz. Bazı havayolu firmaları 1 büyük bagaj, 1 el bagajı kabul edebiliyorken, yalnızca el bagajı kabul edip, normal bagajınız için uçak biletinizin yanı sıra eksra ücret ödemeniz gereken en az 10 tane havayolu sayabilirim.

20. Atıştırmalık birşeyler: Bu da tecrübelerimden kaynaklanan bir tavsiye maddesi. Her havayolu firması uçuş sırasında ücretsiz olarak yiyecek bir şeyler vermiyor. Ücretini ödeyip alabilseniz bile büyük ve kaliteli bir firma değilse pek iç açıcı olmayabiliyor. Özellikle uzun saatle seyahat edecek yolcuların dikkatine! Yanınıza sevdiğiniz atıştırmalık birşeyler alın. İçecek götürmeyin muhtemelen sıvı kısıtlaması nedeniyle güvenlik kontrolünü geçemeyeceksiniz. Ama çikolata, sandviç, simit, iskender(olsada yesek:) bu tarz şeyleri el bagajınızda geçirebilirsiniz.


Özellikle yurtdışı seyahatinize başlamadan önce nasıl hazırlık yapabileceğinize dair önemli noktalara değindiğimiz bu yazının, tüm Gezentilere faydası olacağını düşünüyoruz. İyi yolculuklar!

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21