Viyana'da Yaşam - Viyana, Avusturya - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Salı, Şubat 15, 2022

Viyana'da Yaşam - Viyana, Avusturya

Viyana Avusturya Vienna Austria

Avusturya'nın başkenti, Avrupa'nın göz bebeği ve dünyanın en yaşanabilir şehirlerinden birisi olan Viyana, gerek yüksek yaşam standartları, gerek muhteşem mimarisi, gerekse Avrupa'nın merkezi konumunda yer alması nedeniyle bir çok kişinin ve uluslararası şirketin ilgisini çekmektedir.

Uluslararası bir merkez konumuna gelmiş olması nedeniyle neredeyse her milletten insan bulabileceğiniz bu şehir, Viyana, resmi verilere göre; 1,985,000 kişilik bir nüfusa sahip olmakla beraber, Avusturya'nın en kalabalık şehridir. Nüfusunun büyük bir bölümünü oluşturan Almanlar'dan (Avusturyalılar'dan) sonra - hadi ya? ne büyük bilgi verdim ama - ikinci büyük kesim hepimizin de bildiği ya da tahmin edebileceği üzere, tabi ki de biz Türkler, şu çılgın Türkleriz. Sonrasında ise Sırplar ve Macarlar geliyor diyebiliriz. Haliyle ülkede en çok konuşulan diller sıralamasında da, Almanca'dan sonra Türkçe geliyor.


Peki Gezenti Adam, Viyana neden sürekli göç alıyor? Neden insanlar yaşamak için Viyana'yı tercih ediyorlar?

Bu noktada, öncelikle Viyana'nın sosyo-ekonomik koşullarından bahsetmek gerekiyor. Avusturya, İskandinav ülkelerinden sonra, Hollanda ile birlikte Avrupa'nın, en yüksek kişi başına düşen milli gelir ortalamasına sahip ülkedir. (Türkiye'nin 5 katı kadar)

Bunun yanı sıra, Viyana, sosyal devlet anlayışını neredeyse maksimuma çıkarabilmiş bir şehirdir. Halkın yaşam kalitesine odaklanmış olan bu düzenli sistem ile örneğin; ulaşım ağı şehri bir örümcek ağı edasıyla sarmaktadır. Şehrin bir ucundan diğer bir ucuna, sıkıntı yaşamadan bazen yalnızca 2 aktarma ile ulaşabilmeniz mümkün oluyor ki, bu aktarmalar da kısa mesafeler içerisinde yer alıyor. Metrodan inip, garip hareketler yaparak alt ya da üst kattaki diğer metro ağına geçip yolunuza devam edebiliyorsunuz. Şehir merkezinde ise her yere yürüyerek veya tramvayları kullanarak erişebilirsiniz.
dans metro gif
Garip Hareketler Yaparak Aktarma Yapmak
Bunun yanı sıra, devlet dairelerinde, vatandaş ile iletişim halinde olunabilecek pozisyonlarda genellikle genç çalışanlar görüyorsunuz. Oturma izni ve diğer kayıt işlemlerim için ( bknz: Avusturya Oturma İzni ) umarım İngilizce bilen birilerine denk gelirim diye çekiniyorken, herkesin İngilizce konuşabilmesini geçtim, arasam Türkçe konuşan birilerini dahi bulabileceğimi farkettim. Mükemmel çalışıyorlar demiyorum ama kesinlikle hizmetleri bizim devlet kurumlarımız gibi işlemiyor, daha çok kurumsal bir şirket havasında çalışıyorlar. Belki de yalnızca bu tarz çok uluslu işlemleri gerçekleştirdikleri kurumlar bu şekildedir, orasını bilemiyorum. Yine de siz devlet dairelerinde aşağıdaki gibi pek naz yapmayın. Ne istiyorlarsa getirin, götürün derim.
olmaz no gif
"O evrak olmaz, vermem yaaa vermem"
Son olarak aklınıza gelen bir çok konuda bilgi sahibi olabileceğiniz, 6 dilde hizmet veren, buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz resmi bir internet siteleri de var.

Gelelim Viyana ve Avusturya'nın köklü geçmişinden bazı örneklere:

- Wolfgang Amadeus Mozart ( Türk Marşı )
- Ludwig van Beethoven
- Haydn Kardeşler
- Adolf Hitler
- Albert Einstein
- Franz Kafka 

- Ferdinand Anton Ernst Porsche (Volkswagen Beetle & Porsche)

gibi tarihe damga vurmuş isimlerin de doğmuş, yaşamış ya da vefat etmiş olduğu bu topraklar, haliyle yaşam tarzı, mimari yapısı ve sanatsal kimliği ile de öne çıkıyor. Bu durumu yalnızca söyleyip geçmenin yeterli olamayacağını düşündüm, çünkü şehrin, yüzyıllardır bu kimlik ile yaşayabilmesinin ardında, bu şehrin insanlarının da sanata ve estetiğe duyduğu ilgi ve ilgi duymayanların dahi, en azından saygı göstermelerinin olduğunu belirtmek istedim.

İşte, "Viyana'da Yaşam nasıldır? Viyana neresidir?" gibi soruları kendimce, genel hatlarıyla açıklamaya çalıştım. 
Şehrin gezilmesi, görülmesi gereken yerlerine ve diğer ipuçlarına dair olarak fırsat buldukça yazacağım. 
Viyana Avusturya Vienna Austria gif

Bir de unutmadan; Viyana uçak bileti bulma konusunda gelen bazı sorular üzerine belirtmek istediğim bir kaç konu var. Ülkemizin milli havayolu olan Türk Hava Yolları her gün, ülkemizin özel havayolu şirketlerinden biri olan Pegasus ise haftanın belirli günleri, İstanbul'dan Viyana'ya karşılıklı seferler düzenliyor. Fakat bu uçuşların çoğu İstanbul aktarmalı olarak gerçekleştiriliyor. En ucuz uçak bileti bulmak için yapmış olduğum araştırmalar sonucunda, haftada bir gün olmak üzere Ankara'dan Viyana'ya direkt uçuşların da mevcut olduğunu belirtmek istedim. Tchüss!

Viyana'da çekmiş olduğum bazı fotoğrafları görebilmek için Instagram sayfamızı takip edebilirsiniz.

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21