24 Saatte Viyana Avusturya: Bir Yerlinin Gözünden - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Cumartesi, Eylül 10, 2016

24 Saatte Viyana Avusturya: Bir Yerlinin Gözünden

Avusturya'nın başkenti olan Viyana ülkenin en büyük ve en gelişmiş köklü bir kentidir. Haliyle, kendine has bir takım derin kültürel geleneklere de sahip. Bunlardan bazıları klasik müzik, opera, tiyatro ve sanat. Örnek vermek gerekirse; bizim kültürümüzde, her yörenin kendine ait folklor dansları vb. mevcuttur, Hacivat&Karagöz tarzında oyunlarımız vardır. İşte Viyana'da da operaya gitmek, sanatla ilgilenmek, bir müzisyenden klasik müzik dinlemek aynı şeydir, toplum kültürünün bir parçasıdır. Diğer taraftan, tarih sahnesine adını kazımış olan Mozart ve Beethoven gibi bir çok isme de ev sahipliği etmiş ve ilham kaynağı olmuş Viyana, ilginç ve farklı mimarisi ile de ön plana çıkan bir şehir. Bu kısma kadar, bilinen ya da duyulan genel bilgilerden bahsettim.

Ama başlıktan da anlaşılacağı üzere, elbette bir yerli özellikle de Viyana'da doğmuş büyümüş, uzun yıllar yaşamış insanlar tüm vakitlerini bunları yaparak geçirmiyor. Viyana'da yapılacak çok daha fazla şey ve gidilecek çok fazla nokta var. Ben de bu noktada her yerde bulabileceğiniz turistik bir gezi ve genel geçer bilgilerden ziyade, Viyana'yı bir yerli gibi ve dolu dolu yaşayabileceğiniz 1 gün, 24 saatten bahsetmek istedim. Hatta bir program oluşturdum.


Sabah 09:00 - Öğlen 13:00

Viyanalıyık ya da Viyana'nın içindeniz diyerekten ilk günümüze güzel bir kahvaltı ile başlamalıyız. Bunun için size önerebileceğim bazı mekanlar var. Bunlardan birisi Phil
viyana phil cafe

Phil'in bulunduğu civarlar kitapçılarıyla meşhur, haliyle bu civarlarda yaşayan kesim de biraz daha elit, kalite yüksek. 

Gumpendorfer Sokağı (Gumpendorferstrasse), 10-12 numarada bulabileceğiniz bu mekan bir çok kahvaltı çeşidi sunuyor. Güzel bir sabah kahvaltısı için 7-10 € kadar ödemeniz gerekiyor. Viyana'da böyle yüksek standartta bir mekan için oldukça iyi bir fiyat, fakat Türk kahvaltısı tarzında masa donatılsın felan beklemeyin, dediğimiz gibi bu iki gün boyunca Viyanalıyık ve Viyanalılar bu şekilde kahvaltı yapıyor, hatta bir kahve bir krosan yeterli olabiliyor çoğu Avrupalı için.

Bu mekanların dışında bir çok coffee house vb. gibi alternatif yerlerde de bir Viyanalı gibi kahvaltı yapabilirsiniz. Ama yok ben yerli kahvaltı kısmını pas geçeceğim kardeşim diyorsanız Serpme Türk kahvaltısı bulabileceğiniz bir kaç Türk Restaurant'ı da mevcut. Ya da Ströck, Anker, Backwerk gibi zincirlerden sandviç tarzı bir şeyler alabilirsiniz. Konumuz olmadığı için fazla detaya girmiyorum.

Nezih bir mekanda güzel kahvaltımız ile günümüze başladıktan sonra, hem iyice açılmak, hem yediklerimizi eritmek, hem de şehri görebilmek adına (az bi turist havamız var yine de) Viyana sokaklarında biraz yürüyelim.



viyana mariahilfer caddesi
viyana mariahilfer caddesi 2
Eğer kahvaltınızı az önce yukarıda bahsetmiş olduğum mekanda yaptıysanız, yürüyerek Mariahilfer Caddesine (Mariahilferstrasse) ulaşabilirsiniz. Bu cadde Viyana'nın en ünlü ve uzun caddelerinden bir tanesi. Bir nevi alışveriş caddesi olan Mariahilfer'de, aklınıza gelen bir çok markayı bulabilirsiniz. Fakat alışveriş yapmasanız bile, güzel binaları, insanları ve vitrinleri inceleyerek yürümekten keyif alabilir, şanslıysanız eğer; sokak ortasında canlı performans gösteren müzisyenler veya dansçılara da denk gelebilirsiniz. Hiç olmadı cadde üzerinde ki kafelerden bir tanesine oturup keyfinize bakabilirsiniz. Ayrıca buradan yine yürüme mesafesinde olan tarihi Naschmarkt'a da geçebilirsiniz.



Öğlen 13:00 - Akşam 19:00

Viyana şinitzel bira Viyana, gelişmiş kafe kültürü ve biraları ile de ünlü bir şehir. Hafif hafif (belki de mideniz kazınıyor) karnımız acıkmıştır. Şöyle sağlam bir Avusturyalı mekana giderek yerli hissedelim ve öğle yemeği için yerel bir şeyler yiyip içelim. Bunun için size güzel bir önerim var, Wieden Bräu. Bu mekan gerek yiyecek ve içecekleri gerekse tarzı ile tam bir Avusturyalı. Hamburger, Şinitzel çeşitleri ve Biralar. Ben size şinitzel ile birlikte güzel ev yapımı (craft)ya da yerel bir bira sipariş etmenizi öneririm. Çünkü Şinitzel'in merkezi olan Viyana'ya gelmişken şinitzel yemeden, dünyanın en iyi biralarını üreten ülkeler arasında yer alan Avusturya'ya gelmişken bira içmemek olmaz. Baktınız keyfiniz yerinde, ya da yalnız değilsiniz, muhabbet güzel, söyleyin bir şeyler daha içmek için ve hava güzelse bahçesine geçin. Bu şekilde burada biraz daha -en yerlisinden- keyifli zaman geçirebilirsiniz. Tabi ki de yine son karar sizin, keyfinize göre hareket edin.

Öğle yemeği ve geçirmiş olduğumuz keyifli vaktin ardından, şehrin bir diğer güzel noktası, Museumsquartier'e doğru yola çıkalım. Yalnızca 10-15 dakika yürüyerek ulaşabileceğiniz bu nokta 60.000 m2 üzerine kurulu büyük bir sanat kompleksidir. Sanıyorum Avrupa'da bu tarzda ki en büyük alanlardan. İçerisinde mimari ve dizayn adına bir çok şey bulabileceğiniz bu alanda, dans ve tiyatro gösterileri de yer alıyor. Aynı zamanda moda haftaları da burada gerçekleştiriliyor. Bunların yanı sıra alanın içerisinde yine müzeler, kafeler ve restaurantlar ayrıca rahatlamak veya dinlenmek için bazı bölümlerde bulunuyor. Sanatla ilgili biriyseniz muhtemelen tüm gününüzü burada geçirebilirsiniz. Çünkü eski ve modern sanata dair bir çok şeyi burada, tek bir kompleks içinde bulabileceksiniz.
museumsquartier viyana
Museumsquartier www.mqw.at

Akşam 19:00 - Gece 23:00

Akşam oluyor, karnımız gurulduyor, vücudumuzdan garip bildirimler almaya başlıyoruz gibi. O zaman yine yerel ama nezih bir restorana gidelim ama şöyle iyice farklı bir şeyler yiyelim diyoruz. İşte gideceğimiz mekanın adı 1070. Bu çok büyük olmayan restoranın özelliği, garsona istediğinizi değil, ne yemek istemediğinizi söylemeniz. O nasıl oluyor yahu demeyin. Gerçekten de öyle, garsona o anda ne yemek istemediğiniz söylüyorsunuz, et olabilir, bir şeye alerjiniz olabilir, sakın şu olmasın sevmem vb. derken, önünüze sürpriz yumurtadan çıkar gibi bir menü geliyor. Bugüne kadar bu sürprizlerden pek hoşlanmayan olmamış ki, 1070 yıllardır yerliler arasında oldukça popüler. Unutmadan; Cuma-Cumartesi ve Pazar günleri için rezervasyon yapmadan gitmeyin derim.

Bu noktada, bıktık be yerli gibi takılmaktan Gezenti Adam, sabahtır orda burda tuhaf şeyleri yedirdin içirdin, açız be kardeşim, yok mu güzel bir Türk mekanı diyenlere ise ara ara gitmekte olduğum Kent Restaurant'ı öneriyorum.

Akşam yemeği faslı sonrası ışıl ışıl Viyana sokaklarında biraz yürüyüş yapmanızı, sonrasında ise yine yakınlardaki Dachboden'e gitmenizi öneririm. Yine bol bol fotoğraf çekmek isteyebileceğiniz bu noktada güzel bir teras kafe-bar var. Burada manzarayı izleyerek bir şeyler içebilir, hatta biraz sonra geçeceğimiz 23:00 sonrası gece hayatına hazırlanabilirsiniz. Gerçekten harika bir manzara ile karşılaşacaksınız, hazır olun. Bu arada bu mekanda da yoğun günlerde (cuma-cumartesi-pazar) yer bulmak zor olabiliyor. Erken gitmenizde fayda var.


Gece 23:00 - ... :)


viyana gece hayatı gif
Uzun ama keyifli bir gün sonrası, yorulmadıysak (ki yorulduğunuzu sanmıyorum) Viyana'nın gece hayatını da görmeye hazırız. Viyana tahmin edilenin aksine gece hayatı konusunda biraz daha geride. Özellikle sabaha kadar açık mekan sayısı çok fazla değil. Bu konuda Budapeşte ya da Prag ile kıyaslanamaz ama bu kesinlikle vasat demek değil. Hani bazı şehirler gece hayatı ile de öne çıkar, demek istediğim gördüğüm eğlendiğim başka şehirler ile kıyaslama yapınca Viyana biraz daha pasif kalıyor bu konuda. Tabi yine de bir çok güzel mekana sahip. Eğer elektronik müzik seviyorsanız, bunlardan birisi olan Das Donau'ya geçmenizi öneririm. Daha fazla çeşit arıyorsanız eğer Flex'e de geçebilirsiniz, Flex daha geniş bir kitleye hitap etmekte.

1 gün 24 saat içerisinde Viyana'da, Kafe-Restaurant-Bar odaklı güzel bir gün geçirdik. Hava güzel ise piknik tarzında vakit geçirebileceğiniz onlarca bahçe, yüzlerce yeşillik alana da sahip bir şehir Viyana, belki yakın zamanda onlar ile ilgili de yazacağım. 

Merak ettikleriniz veya sormak istedikleriniz varsa yorum bölümünden yazabilir ya da mail gönderebilirsiniz. Hoşçakalın!

Bu yazımıza katkılarından dolayı spottedbylocals ekibine teşekkür ederiz.

Viyana hakkındaki bir diğer yazımız olan "Viyana'da Yaşam"a buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21