İtalya'nın yerlilerinden biri: Napoli - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Salı, Eylül 27, 2016

İtalya'nın yerlilerinden biri: Napoli

Napoli İtalya Gün Batımı
Napoli, İtalya - Gün Batımı
İtalya Google MapsAvrupa'nın popüler ülkelerinden biri olan İtalya denilince ilk akla gelenler arasında; başkent Roma, balayı noktalarından biri olan romantik Venedik, modanın başkenti Milano ve benim için bir de, The Godfather serisi nedeniyle Sicilya yer alır. İtalya'nın bu şehirlerini bir kenara koyduğumuzda, gerçek İtalyan yaşam tarzının en güzel örneklerinden birini bulabileceğiniz bir de Napoli var. 

Roma'nın güney doğusunda, Sicilya'nın ise kuzeyinde kalan bir şehir olan Napoli, aynı zamanda adına filmler çekilmiş ve hala hakkındaki araştırmaların devam ettiği *Pompeii antik kentini de içerisinde barındırıyor.
*İtalyan şehir sistemi biraz farklı. Napoli iline bağlı bir Pompei kenti mevcut. Aslında Pompei kentinin içerisinde Pompeii antik kenti yer alıyor.
Napoli İtalya Google Maps

Yakalamış olduğum 1 haftalık boşluğu en etkili şekilde kullanabilmek adına, nereye gitsem diye büyük bir kararsızlık içerisindeyken, Wizz Air'in bir kampanyası sayesinde bulduğum uygun fiyatlı uçak bileti ile birlikte, hemen sırt çantamı hazırlamaya başladım.

Gezenti Adam Napoli Couchsurfing
Bu hazırlıklar sırasında, İtalya'nın ve Napoli'nin gerçek yüzünü ve yerli yaşamını en derinden görmek istemem nedeniyle; bir hotel tercih etmek yerine Couchsurfing ile bir tecrübe yaşamamın daha mantıklı olacağını düşündüm. 



Şanslıyım ki, bir kaç mesajlaşma sonrasında, beni ağırlamakta oldukça istekli, doğma büyüme Napoli'li ve neresinden diye soranlar için: Napoli'nin içinden :) Emi ile tanıştım. Bir çok konuda bana fazlasıyla yardımcı oldu. Bir yerli ile vakit geçirmenin avantajlarını tekrar ve tekrar anlamış bulundum. İlerleyen günlerde buu konuda hakkında da yazmaya karar verdim.

Türkiye'nin bir çok şehrine ya da en azından bazı mahallelerine baya baya benzettiğim Napoli, trafiğiyle, insanıyla, yaşantısıyla da bize oldukça benziyor. Bu konuyu biraz daha açalım:

Türk ve İtalyanların gen bağlantıları bulunduğu yönünde bir çok araştırmalar ve tezler mevcut. Diğer yandan, iki tarafta da Akdeniz insanının o rahatına ve keyfine düşkünlüğü fazlasıyla mevcut.

Trafik açısından; Avrupa'nın neredeyse hiç bir ülkesinde duyamayacağınız kadar korna sesini Napoli'de de duyabiliyorsunuz. Toplu taşıma araçlarında da yine diğer Avrupa şehirlerinin aksine sürekli bir uğultu, gülüşmeler, sesler... Öylesine bir yürüyüş yaparken, iki arabanın şöförlerinin araçlarından inip birbirlerine bağırıp çağırmalarına da denk geldim. Tanıdık geldi mi? :)


Gelelim Napoli şehrine ve sokaklarına:

Napoli bana göre hem küçük hem de büyük bir şehir. Büyük çünkü aslında şehirde 1,5 milyona yakın, tüm Napoli bölgesinde ise 3 milyon civarı insanın yaşadığı biliniyor. 

Gezenti Adam Napoli Arka Sokaklar İtalyaAma gel gelelim ki, şehir merkezi, bazı gezilip görülecek yerler ve deniz kıyısı dışında oldukça standart, bina yığını bir şehir. 
Birbirinin aynısı binalar, sokaklar aynı büyüklük ve küçüklükteki yapılar... Ben her zaman turistik geziler yaptıktan sonra, özellikle yerli gibi takılmaya çalıştığım için merakımdan arka sokaklarına kadar girdim çıktım tabi. Açıkcası pek bir şey bulamadım. Farklı olarak fotoğraftaki gibi garip noktalar mevcut elbette ama bir yıl içerisinde, turist olarak gidipte şuranın fotoğrafını çeken 3-5 kişiden biriyimdir sanıyorum. :)


Gezenti Adam Napoli Motorsiklet İtalya
Bir diğer yandan Napoli şehrinde dikkatimi çeken diğer bir konu motorsiklet kullanımının fazlalığıydı. Şehrin araba ile girerken sıkıntı yaşayabileceğiniz bir çok dar sokağa sahip olması nedeniyle bu durumu yadırgamamak gerek aslında. 
Aynı zamanda da, haliyle motorsiklet / mobilet, arabaya göre çok daha ekonomik bir ulaşım aracı olarak öne çıkıyor.


Napoli City Centerİnternet üzerinde Napoli'nin güvensiz olduğuna dair bir takım bilgiler mevcut. Bu bilgilere hiç bir anlam veremiyorum. Sadece Napoli değil, özellikle orta ve batı Avrupa'nın herhangi bir yerinde durup dururken başınıza bir olay gelme riski, Türkiye ile karşılaştırdığınızda koca bir sıfıra yakındır. Gecenin bir vakti tek başınıza, bir şehrin gettosuna, arka sokaklarına da gitmeyiverin sevgili okurlarım. Ya da ne bileyim çantanızı telefonunuzu orada burada unutmazsanız güvenlik açısından bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Bir de Napoli, o meşhur İtalyan Pizza'sının merkezlerinden, hatta pizzanın doğduğu düşünülen yerlerden birisi. Haliyle, dünyanın en iyi pizza restaurantlarından bazıları da burada yer alıyor. Ben de tabi ki duramayıp bunlardan bir kaç tanesini test ettim. Tamam itiraf ediyorum sürekli pizza ve makarna yedim, kilo aldım ama değdi.


Naples Sorbillo

Napoli'nin bu ünlü pizza restaurantları arasında en çok aklımda kalanı, insanların açılış saati için kapısının önünde uzunca bir kuyruk oluşturduğu Sorbillo idi.




İlk gün kuyruğun uzunluğunu görünce başka bir yerde gidip yemiştim. Ertesi gün açıldıktan sonra önünden geçerken tesadüfen sıra olmadığını fark ederek içeriye balıklama atlayıp, bir masa bulabildim. Ve sonunda, şükürler olsun ki dünya gözüyle yine dünyanın en iyi pizzalarından birisine ait şu sahneye erişme ve onu mideye indirme fırsatını yakaladım:
Napoli Sorbillo İtalya Pizza

Darısı başınıza diyorum... Arrivederci!

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21