Balaton Sound Festivali - Zamardi, Macaristan - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Cuma, Ağustos 12, 2016

Balaton Sound Festivali - Zamardi, Macaristan


Daha önceki yazımda, Avrupa'nın en büyük, farklı ve kaliteli festivallerinden biri olan Sziget Festivali'nden şurada bahsetmiştim. Bu yazımda ise, Sziget Festivali kadar popüler olmayan ama yine de Avrupa'nın en iyi festivalleri arasında sayılan, Balaton Sound Festivali'nden bahsedeceğim.
balaton sound festivali macaristan
Balaton Sound Festivali, Sziget Festivali'ne kıyasla müzik üzerine, özellikle de elektronik müzik üzerine daha çok odaklanmaktadır.

Balaton Festivali'nin temeli, gündüzleri güneşlenerek, yüzerek, tatil havasında vakit geçirme imkanına sahip olabiliyorken (tabi her daim müzik mevcut), hava karardıktan sonra, ertesi günün ilk ışıklarına kadar konserden konsere, sahneden sahneye geçerek özellikle elektronik müzik çeşitlerine doyabileceğiniz bir festivaldir.

Yukarıda güneşlenmek, yüzmek, tatil felan dedik. O ne yahu? Macaristan'da deniz mi var? Yeme bizi Gezenti Adam dediğinizi duyar gibiyim. İşte cevap geliyor:
balaton gölü harita
Balaton Gölü
Evet Macar dostlarımızın topraklarının ne yazık ki denize kıyısı yok fakat ülkenin neredeyse tam da orta kesimlerine denk gelen büyükçe bir gölleri var. Evet bu gölün adı Balaton ve Balaton Festivali'nin adı da haliyle bu gölün bir kenarında ( Zamardi ) gerçekleşmesinden kaynaklanıyor.

Bazı Macarların bu gölden, Macar denizi olarak da bahsettiğini duydum ve de gördüm. Evet, denizi olmayan bir ülke için, tatmin edici bir güzelliği var. Hatta bildiğiniz deniz plajı havasında kum kıyıları, kafeleri, kısacası bizim yazlık siteleri / villaları kıvamında güzel bölgeleri de var.

Peki Gezenti Adam, her şey iyi güzel de, e hiç mi kötü bir yanı yok kardeşim bu gölün? Türkiye'mizin 3 tarafı denizlerle çevrili, neredeyse daha iyi diyeceksin. Hayır tabi ki de demeyeceğim. 

Çünkü:
-Deniz suyu ile göl suyu gayet farklıdır. Deniz suyu faydalıdır.
-Deniz kokusu ile bile candır, göl pis kokabiliyor ayrıca genellikle daha kirli oluyor.
-Bu maddeye dikkat! Bu göl SU YILANI kaynıyor. Oha! demeyin, ciddi söylüyorum. Bu yılanlar zararsızmış, bir de insanlar alışmış tabi hiç takmadan bol bol yüzüyorlar, yılanlar da yanlarından yüze yüze geçip gidiyor. Balık gibi görüyorlar onları, haliyle turistler ya da ilk defa gelenler dışında çekinen, kaçan hiç görmedim.
balaton su yılanı
Balaton Sound Festivali, bahsetmiş olduğumuz üzere; evet bir Sziget Festivali kadar ünlü olamasa da, özellikle orta Avrupa ve İskandinav ülkelerinden oldukça fazla katılımcısı olan, elektronik müzik festival severlerin toplandığı, aynı anda da, yaz ve güneş tatili yapılabilen bir festivaldir.

Sakin ve huzurlu alanlara da sahip olan Balaton Sound, aslında aşağıdaki fotoğrafta göründüğü gibi uslu değil.
balaton sound festivali macaristan
Balaton Sound Festival
Gerçekler çok daha farklı. Bu festivalin tahmin edebileceğinizden çok daha çılgın ve serseri olduğunu söyleyebilirim. Çünkü festivalin doğru planlanması, elektronik müziğin sürekli insanları dans etmeye ve daha çok partilemeye teşvik etmesi, katılımcılarının genellikle 18-35 yaş arasında gençler ve genç hissedenler olması, bu festivale gelen yerli-yabancı gençlerin, bölgeye genellikle turist olarak gezmek görmek için değil, partici kimlikleri ile (ülkücü gençlik ooo demeyin o değil konu) sabahlara kadar eğlenmek için gelmekte olduklarından bahsedebiliriz.

Aşağıdaki fotoğraflar, söylediklerimi biraz olsun kanıtlar nitelikte.

Balaton Sound

Aşağıdaki video benim de yer aldığım 2015 yılındaki festivalin resmi videosudur. 2016 yılının henüz hazırlanmamış olan resmi videosunu (festival geçti ama edit düzenleme vb. derken uzun sürüyor olsa gerek) bulduğum zaman paylaşacağım.
Festivalin, 2016 resmi videosu (aftermovie) hala yayınlanmamış olduğundan, aşağıda İsviçreli bir grup tarafından hazırlanmış, haliyle resmi olmayan fakat gayet başarılı ve eğlenceli bir başka videoyu da paylaşıyorum. İyi seyirler!

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21