Graz - Avusturya Şehir Merkezi ve Schlossberg Kalesi - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Cumartesi, Eylül 03, 2016

Graz - Avusturya Şehir Merkezi ve Schlossberg Kalesi

Graz Avusturya Austria

Avusturya denince ilk akla gelen şehir, şu anda sizin de düşünmekte olduğunuz üzere, Viyana'dır. Fakat Avusturya'nın Viyana kadar adı duyulmamış, doğasıyla sizi büyüleyen, o eski orta Avrupa hissini yaşamanızı sağlayan ve daha bir çok güzellik barındıran başka şehirleri de var. Bugün bunlardan bir diğeri olan, bu hafta taze taze gezip gördüğüm Graz hakkında yazacağım. 

Günümüzde Graz, Osmanlıca ismiyle ise Graç olarak adlandırılan bu şehir Avusturya'nın Steiermark eyaletinin başkentidir. Kesin olmayan verilere göre 300.000 civarında nüfusu olan bu şehir öncelikle sokaklardaki genç insan sayısı ile dikkatimi çekti. Nüfus artışının yavaş, yaşlı nüfusun ise genellikle çok olduğu Orta ve Batı Avrupa ülkelerinde, -haliyle Avusturya'da dahil- bu durum oldukça garip. Sonrasında anladım ki, Graz şehri de bir nevi bizim Eskişehir havasında, fakat daha eski, yüzyıllardır bir "Üniversite Şehri" olarak anılıyormuş. 6 üniversite bulunan bu şehirde, üniversite öğrencilerinin nüfusunun 50.000 civarında olduğu bilgisine ulaşmamla birlikte oldukça aydınlandım. Geri kalan 250 bin kişinin içerisinde de bir o kadar ilk, ortaokul ve lise öğrencilerinin olacağı varsayımında bulunursak eğer, -daha iş hayatındaki gençler, bebekler ve küçük çocukları sayamadık- nasıl bir tablodan bahsettiğimi gözünüzde canlandırmanız mümkün.
el sallayan çocuklar children
avusturyalı kızlar temsili
Avusturyalı Bir Hanım Kızımız - Temsili
Tabi haliyle, Avusturya'nın genç ve güzel kızlarının büyük bir çoğunluğunun da burada toplanmış olduğunu duydum. Ben daha çok şehrin güzelliklerine odaklanıyorum. Bu nedenle sadece arkadaşlarımın yorumunu size aktarıyorum. :)
Gelelim Graz'da neler yapabiliriz? Nereleri gezip görmeliyiz? sorularının cevaplarına:
Klagenfurt yazımızda bahsetmiş olduklarımızın tam aksine genellikle geniş ve uzun sokaklara sahip olan Graz, oldukça ferah bir şehir.
graz avusturya austria

Şehrin tam merkezi olan bu bol ışıklı alan, otobüs ve tramvayların buluşma noktası.

graz avusturya austriaUlaşım ağının da oldukça gelişmiş olduğu bu şehirde binalar fotoğraflarda da görmüş olduğunuz şekilde aynı yükseklik ve tarzda.


                 graz avusturya austria


Bu fotoğrafta oturmakta olduğum yer Saray Restaurant Graz. Şehir merkezinde yer alan bu restaurant, Türk ve İran mutfaklarından harika lezzetler sunuyor. Otantik bir caddeyi izleyerek bir şeyler yiyebileceğiniz bu mekana, 3 günlük seyahatim süresince 2 kere uğradım. Nedeni ise basit: Künefe. Çok özlediğim bu lezzeti burada gerçekten güzel yapıyorlar, ustaya selamlar olsun.


Ertesi gün, Graz şehrinin kesinlikle görülmesi gereken yerlerinden biri olan Schlossberg Kalesi ve saat kulesine gitmeye karar verdim. Evet karar verdim ama bu güzel Kale'ye ulaşmak demenin, aynı zamanda da yüzlerce basamakla yüzleşmek demek olduğu gerçeğini gördüğümde açıkcası biraz afalladım.


schlossberg graz avusturya austria
Siz güzide okurlarım, sevgili dostlarım, güzel insanlar için bu zorluğa karşı da göğüs gererek bırakın saat kulesine ulaşmayı, ondan daha yükseklere bile çıktım, ona yukarıdan baktım ve saat kaç diye sordum. Umarım biraz olsun gülümsediniz. 


Neyse, öhöm öhöm, bu saçmalıktan sonra yazımıza kaldığımız yerden devam edebiliriz sanıyorum.


schlossberg graz avusturya austria garden

Schlossberg Kalesi'nin girişi olan saat kulesine ulaştığınız noktada sizi, güzel ve şirin küçük bir bahçe karşılıyor. Bu bahçede biraz soluklanabiliyorken aynı zamanda şehir manzarasının keyfini de çıkarabiliyorsunuz.


schlossberg graz avusturya austria forest

Schlossberg Kalesi'nin içerisine girip biraz ilerlemeye başladığınızda, etrafınız yemyeşil bir doğa örtüsü ile kaplanıyor. Dağ diyebileceğimiz bir yükseklikte bulunan bu kalede "oh tertemiz hava" diyerekten bol bol iç çektim.



schlossberg graz avusturya austria

Tahminimce kalenin en yüksek noktalarından biri olan bu alanda şehri izleyerek biraz soluklandım ve bu görüntünün içerisinde, bir takım düşüncelere dalarak oradan uzaklaştım.




Konunun devamı olan Graz Schlossberg Kalesi, Murinsel ve Mur Nehri yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21