Dubai'de Yaşam: Bir Şefin Gözünden - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Salı, Mayıs 30, 2017

Dubai'de Yaşam: Bir Şefin Gözünden

Dubai'de Yaşam

Yazılarımın genellikle Avrupa odaklı olması üzerine, diğer kıtalarda yer alan bazı arkadaşlarım ve blog dostlarımla da röportaj yapmanın iyi bir fikir olacağını düşündüm. Bu fikre, şu anda Dubai'de yaşamakta olan üniversiteden arkadaşım Efe ile başlamaya karar verdim.

Kendisi alanında oldukça iyi, mektepli bir Aşçı. Bir şefin gözünden bize Dubai'de yaşam hakkında oldukça güzel bilgiler verdi. Röportajımızı aynen paylaşıyorum:


1. Merhaba Efe, bize biraz kendinden bahseder misin?

Merhaba Gezenti Adam, Ben Efe, Chef Expat’ta derler... Ege’de Ziraat Muhendisligi ve Kapadokya’da Mutfak Sanatlari egitimi aldiktan sonra, bir sure Istanbul’da calisip sonrasinda yurt disina cikma karari verdim. Önce Amerika, oradan da Dubai’ye gecis yaptim. Hali hazirda 5 yila yakin bir suredir Dubai’de yasiyorum.

2. Yurt disina cikma kararini nasil ve neden verdiniz? Şu ana kadar hangi ülkelerde bulundunuz?

Yurt disina cikma kararini vermeye beni iten nedenlerin basinda Ingilizce seviyemi duzeltmek isteyisim vardi... Turkiye’de asci olmanin zorluklari ve kendimi mesleki anlamda gelistirmek isteyisimde sonrasinda geliyordu. Kisacasi ; bireysel gelisimime her acidan hiz vermek amaciyla ciktim.

3. Yurtdışına hangi yolla çıktınız? İş bulma ve vize süreciniz nasıl ilerledi?


Amerika’ya gidisim J1 vizesi ile “Internship” programi vasitasi ile oldu. Bu konuya detayli degindigim yazima buradan ulasabilirsiniz. Kademeli gectigim mulakatlar sonrasinda yardimci ajansin’da vasitasiyla vize ve evrak isleri surecim biraz uzun olduysada problemsiz halloldu ve kendimi Amerika’da buldum.. Orada gecirdigim surecin sonlarina yaklastigimda Turkiye’de is aramaya basladim fakat herhangi bir geri donus alamadim.. Bu durum beni farkli bir ulkeye yonelme karari almaya itti ve Dubai’ye gecis yaptim.

Dubai’ye is veren sponsorlugu ile geldim ve vize sureci oldukca hizli ilerledi.

4. Dubai ile Türkiye’yi meslek koşulları açısından kıyaslayabilir misiniz ?


Dubai bir nevi firsatlar ulkesi, inanilmaz bir gelisme surecinde ve turizm basta olmak uzere her meslek grubundan eleman ihtiyaci var. Dubai’yi sizi uluslararasi bir konuma getirecek gecis sureci yada kapisi olarak gormek mumkun. Burada Turkiye’de yer almayan pek cok marka ve kurumda kendinizi gosterme sansiniz var. Calisma ve yasam kosullari cok daha insani ve guvenli. Ozellikle bizim meslek grubunda Dubai’yi cazip kilan ise urun cesitliligi. Burada gorup ogrenebileceginiz mutfak tipleri, ekipmanlari ve urunleri sinirsiz.

5. Dubai ile Türkiye arasında sosyal yaşam farkları neler?

Dubai oyle zannediyorum dunyanin en guvenli kenti. Burada gecirdigim onca zaman sonunda rahatlikla soyleyebilirim ki can ve mal guvenliginizi size sagliyor olmasi otomatikman sosyal yasami etkiliyor. Dilediginiz gibi giyinip, dilediginiz saatte ve yerde gezebilmek beraberinde ozgur yasami getiriyor. Burada kimse birbirinin dili,dini ve irkiyla alakadar degil.

6. İşin ehillerinden biri olarak, Dubai'nin mutfak kültürü ve yemekleri hakkında bizi biraz aydınlatır mısınız ?


Dubai Arap Emirligi olmasina ve yerel mutfaginin Arap mutfagi olmasina karsin, nufusun buyuk cogunlugu diğer ulkelerden gelmis gocmenler.. Bu elbette tuketime de yansiyor, dolayisiyla her ulke mutfagindan cok basarili ornekler gormek mumkun. Burada ki urun cesitliligi ve restorancilik sektoru inanilmaz boyutlarda.

7. Dubai'de vergiler, zorunlu masraflar ve genel anlamda hayat pahalılığı ile ilgili olarak bizi bilgilendirebilir misiniz?

Dubai’de gocmen olarak yasayan bizleri en mutlu eden kisimda burasi.. Dubai’de vergi yok! Olmamasininda otesinde bir ulke vergisiz nasil ayakta kalir, ayakta kalmayi birakin nasil cazibe merkezi haline getirilir, issizlik seviyesi sifira indirilir vb, tum ekonomik yonlerdende butun Dunya ulkelerine ornek olmasi gereken bir kent. Burada ki eleman ihtiyacindan kaynakli olarak, gelmeyi dusunenleri yada hali hazirda yasayanlari burada kalmalarini kolaylastirmak adina hersey yapiliyor. Kalacak yeriniz, masraflariniz, vizeniz, ucak biletiniz vb. Tum zorunlu masraflar calisacaginiz sirket tarafindan karsilaniyor.

Ya onlarin size tahsis ettigi yerde yasiyor ve hic bir masrafa karismiyorsunuz yada size yetecek butceyi elinize verip buyrun dilediginiz gibi harcayin diyorlar.. Elbette maddi gucunuz ve rahatliginiz da kariyerinize bagli olarak artiyor.

8. Peki, sağlık ve eğitim koşulları nasıl?

Dubai’de saglik ve egitim vatandaslarina tamamen ucretsiz, gelgelelim gocmenler hic bir zaman vatandaslik alamadiklari gibi, o haklardan da yararlanamiyorlar. Herkesin ozel saglik sigortasi yaptirmasi mecburi ki buda calistiginiz sirketin sorumlulugunda. Ozel saglik sigortanizin kapsami dogrultusunda dilediginiz hastane yada poliklinige gidip hizmet almaniz mumkun. Saglik sigortanizin kapsami dusukse ciddi masraflar cikabiliyor orasi ayri..

Egitime gelince burada butun okullar ozel, devlet okulu gibi bir kavram yok, pek cok ulkenin o ulkenin sisteminde egitim veren okullarini bulmak mumkun. Fiyatlar okulun kalitesine oranla farklilik gostermekte, yine kariyerinize bagli olarak calistiginiz sirket cocuklarinizin okul masraflarinin tamamini yada bir kismini karsilayabiliyor.

9. Gelecekte kendinizi nerede görüyorsunuz? Türkiye’ye dönmek ya da başka bir ülkeye geçiş yapmak gibi bir planınız var mı?

Turkiye’den ayrilali 6 yil oldu, ne yazik ki bu surecte geri donme istegimde ulkemizin gidisatina bagli olarak azaldi. Aileme olan duygusal bagim haricinde beni donmeye itecek herhangi bir neden kalmadi.

O nedenle vatandaslik olabilecegim ve ileride kuracagim ailemi, guvenle ve insani standartlarda yasatabilecegim bir ulkeye yerlesme niyetindeyim. Sayet vatandaslik alabiliyor olsaydim Dubai’den ayrilmayi dusunmezdim.

10. Son olarak, yurtdışında yaşamak isteyenlere tavsiyeleriniz neler?

Herkese kisa sureli dahi olsa gidebildikleri ulkelere gidip yasamalarini tavsiye ediyorum. On yargili yaklastiginiz ulkelerde dahi yasayacaginiz deneyimler, gozlemleriniz bireysel gelisiminize ciddi katkilar saglar. Bilmediginiz kulturleri deneyim etmek, tadina bakmak, gozlemlemek muhtesem bir duygu.. Yabanci dil seviyenizi arttirmaniz yada yeni diller ogrenmenizin size verecegi ozguven de cabasi. Kariyerimde bugun geldigim noktayi tamamiyle yurt disina cikma kararima borcluyum.

Kabugunuzdan siyrilin ve yeni maceralara yelken acin, cok faydasini goreceginizden supheniz olmasin.

Efe Can Salar
www.chefexpat.com

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21