Macaristan vs Avusturya vs İsveç - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Salı, Kasım 15, 2016

Macaristan vs Avusturya vs İsveç


Son 2 yıl içerisinde, Türkiye de dahil olmak üzere, Macaristan, Avusturya ve 2 aydır bulunmakta olduğum İsveç ile birlikte toplamda 4 ülkede yaşama fırsatı buldum. Uzun zamandır, kendimce, buralara gelecek olanlara fayda sağlayacağını düşündüğüm küçük bir bilgi ve değerlendirme yazısı yazmak istiyordum. İşte başlıyorum:

DİL ve İLETİŞİM

dil ve iletisim

Macaristan - Macarca

Macarca oldukça farklı ve zor olarak tabir edilecek bir dil. Benzeri olduğu dil ailesi pek yok. Türkçe'ye yakın densede bazı ses ve kelime benzerlikleri dışında öyle büyük bir yakınlık söz konusu değil.

Macarlarda İngilizce konuşma oranı başkent Budapeşte dışında pek yüksek değil. Fakat konuşurum diyen birini bulduğunuzda da, gerçekten iyi konuşabileceğinden emin olabilirsiniz. Yani konuşmak istemeyen bir kişi bizim o "çat pat" diye tabir ettiğimiz seviyeden daha iyi konuşuyor olabilir ama onlara göre o bilmemek demek oluyor.


Avusturya - Almanca (Avusturya Almancası)

Avusturya Almanca konuşulan bir ülke. Alman Almancasından biraz daha farklı ama bu demek değil ki Alman Almancası bilen birisi, Avusturyalılarla konuşamaz. Sadece bazı kelimeler ve telaffuzlarda çeşitli farklılıklar söz konusu.

Avusturyalılar da İngilizce konuşabilme oranı biraz daha yüksek. Fakat gel gelelim ki Alman milliyetçiliğinden dolayı -zorunda olmadıkça- İngilizce konuşmayı sevmiyorlar. Gençler İngilizce iletişim kurmak konusunda gayet başarılı fakat diğer kesim restaurant ve cafeler dışında işleri gereği gerekmedikçe İngilizce konuşmazlar. Hatta, yolda İngilizce sorduğunuz bir soruyu anlayıp, Almanca cevap verme gibi bir de huyları vardır. Tekrar Almanca bilmiyorum diye belirtmenizden sonra İngilizce konuşurlar.


İsveç - İsveççe

İsveççe'de oldukça farklı ve ilginç bir dil. Cermen dil ailesinden gelen bu dil Almanca ile benzerlikler gösterse de Almanca'dan çok çok daha farklı. Telaffuz konusu is hayli zor. En azından orta seviye öğrenebilmek üzere yakında dil kursuna başlayacağım. O zaman bu yazımı güncelleyeceğim.

Diğer taraftan İsveç eğitim sistemi oldukça iyi. Bu eğitim sistemi çerçevesinde çok küçük yaşlardan itibaren İngilizce de öğrenmeye başlıyorlar. Konuşma oranı yaşlı genç demeden oldukça yüksek. Başkent Stockholm'de yaşamıyor olmama rağmen, bulunduğum şehrin devlet dairelerinde bile gayet güzel İngilizce konuşuyorlar. Diğer bir örnek ise yakın bir arkadaşımızın 10 yaşındaki oğlu. Kendisi ile mükemmel  seviyede olmamasına rağmen rahatlıkla İngilizce konuşup anlaşabiliyoruz. Özellikle sordum, ekstra bir kursa vb. gitmemiş, ortalama bir öğrenci ve sadece okulda öğrenerek bu seviyeye gelmiş.


PARA

para para para

Macaristan Para Birimi: Macar Forinti

Macar Forinti bizim eski paralara yani 0 atılmamış zamanlara benziyor. Kolayca 1000 Forint = 10 TL, 10.000 Forint = 100 TL gibi düşünebilir günlük hayatınızı bu şekilde yaşayabilirsiniz. Tabi daha büyük rakamlarda gerçek, günlük kuru göz önüne almanızda fayda var.


Avusturya Para Birimi: Euro

Avrupa Birliğinin kalbinde yer alan Avusturya haliyle Euro kullanıyor. Ekonomileri güçlü, Euro'nun TL ile kıyaslamasını yapmak istemiyorum, herkes az çok biliyor durum vahim :) Yine de, belirli bir limite kadar olan işlemler kısa yoldan 1 Euro = 3 TL olarak düşünmeniz faydalı olabilir.


İsveç Para Birimi: İsveç Kronu

İsveç Kronu'da ilginç bir para birimi. 10 Kron 3 küsür TL yapıyor. Biraz çetrefilli. Bu nedenle kısaca 10 Kron = 1 Euro gibi düşünerek seyahatlarinizi bu hesap ile kolaylaştırabilirsiniz.



YEMEK

yemek food

Macaristan - Gulaş Çorbası ve Langos

Fiyatlar genel çerçevede Türkiye ile aynı denebilir. Orta halli bir restaurantta Türkiye'de ödeyeceğiniz rakamları belki de biraz fazlasını ödersiniz. Fakat Türkiye'de olduğu gibi mekandan mekana büyük uçumlar olmaz.

Gulaş Çorbası en ünlü yiyeceklerinden. Dana eti ve bir çok sebzeden yapılıyor fakat domuz eti yememek için siz yine de bir sorun derim. Bir de Langos var. Bu biz de Pişi olarak adlandırılıyor ama burada oldukça büyük, neredeyse yuvarlak pide boyutunda satılıyor ve üzerine peynirden sarımsağa hatta nutellaya kadar ekletebiliyorsunuz.


Avusturya - Şinitzel ve çeşitli tatlılar

Welcome to Euro zone. Avusturya'da fiyatlar Türkiye'ye kıyasla oldukça pahalı, kıyaslamaya kalkarsanız yediklerinizden keyif almazsınız. Ama Avusturya'ya kadar gitmişken güzel bir restaurantta güzel bir Şinitzel yemeden dönmemelisiniz derim. Tatlılara merakı olanlar içinde Avusturya'da bazı çeşitler mevcut.

Avusturya'da bakery yani fırın kültürü oldukça yaygın. Ama bizim fırınlar gibi değil, pastahane tarzında ayaküstü yenilebilen tarzda fırınları var. Buralarda ekmekten tutun sadviçlere tatlılara kadar yiyecek bir şeyler bulabilirsiniz. Backerei ve Ströck şu anda aklıma gelen ve ünlülerden. Neredeyse her köşe başında ve metro altında şubeleri var.


İsveç - Bulle

İsveç bence yemek konusunda sınıfta kalıyor. Şimdi buradan birilerini kızdırmayayım ama Türk yemekleri ile kıyaslanmaya değer bulmuyorum. Tabi farklı bir kültür olduğu için onlara göre de bizim yemeklerimiz güzel olmayabilir, ben yalnızca kendi düşüncelerimi paylaşıyorum.

Tabi bu demek değil ki aç kalacaksınız. Her yerde restaurantlar, kafeler, ünlü fast-food zincirleri ya da dünya mutfaklarından örnekler mevcut. Fiyatlarda yine Avusturya'da belirttiğim gibi oldukça yüksek. Ortalama güzel  bir restaurantta 2 kişi, yalnızca balık ve salata yiyerek 100 TL ödeyebilirsiniz. Dediğim gibi TL düşünmeyin, tatile geldiniz, bütçenize göre takılın. Yok yaşamaya geliyorsanızda gözünü korkmasın. Burada çalışmaya ve kazanmaya başladığınız taktirde her şey zamanla çok normal gelecek.


İÇKİ

içki drink

Kola, Fanta, Sprite vb. genel meşrubat ürünleri tüm Dünya'da, o ülkenin yaşam standartlarına göre kıyaslama yaptığınızda neredeyse aynı fiyatlara satılıyor. Bu nedenle ben alköllü içeceklerden bahsedeceğim:

Macaristan - Palinka

Macaristan'da içkiler oldukça ucuz. İnanamayacağınız rakamlara, hatta güzel cafe ve barlarda çeşit çeşit içkiler kokteyller bulabilirsiniz. Markete gittiğinizde ise Türkiye'de 8-15 TL arası satılan biraları yalnızda 2-3 TL'ye alabildiğiniz görünce baya bir şaşırabilir ve sapıtabilirsiniz. Sapıtmanızı önermiyorum :)


Avusturya

Biranın ana vatanlarından biri olan Avusturya'da içki fiyatları Macaristan kadar olmasa da ucuz. Özellikle bira seviyorsanız yaşadınız, bin bir çeşit birayı, fabrika üretiminden özel yapıma kadar uygun fiyatlara bulabilir ve severek tüketebilirsiniz.


İsveç

İçkiler diğer ülkelere kıyasla oldukça pahalı. Türkiye ile ise aynı, belki biraz daha pahalı diyebiliriz. İçki satımı yalnızca devlete bağlı olan Systembolaget adında sadece içecek satan marketlerde gerçekleştiriliyor. Bu mekanlarda binlerce çeşit ürün hizmetinize sunuluyor.


Bu başlığı vakit buldukça güncelleyecek, bir bilgi kılavuzu haline getireceğim. Bahsi geçen; Macaristan, Avusturya ve İsveç hakkında merak ettiğiniz herhangi bir konuyu yorum kısmına yazabilirsiniz. Böylece bu yazıyı okuyan ve aynı soruların cevabını arayan herkese, hep birlikte yardımcı olmuş oluruz.

Teşekkürler!

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21