Green Card ile Hayatınızı Değiştirme Şansı: Amerika Birleşik Devletleri'ne Yerleşin - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Pazartesi, Mayıs 07, 2018

Green Card ile Hayatınızı Değiştirme Şansı: Amerika Birleşik Devletleri'ne Yerleşin


Gezi yazıları ve diğer bazı bilgileri paylaşmakta olduğumuz Gezenti Adam'a sıkça sorulan sorulardan bir tanesi de "Ben de yurt dışına yerleşmek istiyorum, bunu nasıl yapabilirim?" vb. oluyor. İşte bu nedenle, bu yazımızda Amerika Birleşik Devletleri'ne yerleşme şansınız ve bunu Green Card ile nasıl gerçekleştirebileceğinizden bahsedeceğiz.

O zaman, öncelikle herkesin bildiği, dünya üzerindeki bir -süper güç- olarak adlandırılan ABD yani Amerika Birleşik Devletleri hakkında kısa bir giriş yapalım.

Aşağıdaki resimde görmüş olacağınız "United States" Birleşik Devletler (US) anlamına geliyor, yani burada yine Amerika Birleşik Devletleri (ABD) kastediliyor. Yazımın devamında, ABD kısaltmasını kullanacağım.

abd usa amerika liberty özgürlük


ABD hakkında bilinen en büyük yanlışlardan bir tanesi, ABD'nin tüm Amerika kıtasında hüküm sürdüğü yönünde. Bazı basın organları bile "Amerika" şöyle yaptı, "Amerika" şu kararı aldı gibi haberler yapabiliyor. Ama böyle bir şey yok, ABD bir ülke, Amerika ise bir kıtadır. ABD'nin kuzeyinde ABD'den de büyük bir yüz ölçümüne sahip Kanada, Güneyinde ise Meksika ve onun altında da diğer Latin Amerika ülkeleri yer almaktadır.

2017 yılı resmi nüfus sayımına göre yaklaşık olarak 328 Milyon nüfusu olan bu ülke neden bu kadar güçlü? Nasıl oluyor da  yaklaşık 8 Milyar nüfuslu Dünya'da, diğer devletler onlara danışmadan, haber vermeden bir eylem yapamıyor? Yaparsa da bir şekilde bedelini ödüyor...

İşte bu işin sırrı Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük ve gelişmiş ekonomisinde yatıyor. Bu ülke hizmet satın almıyor, hizmet üretiyor. Teknoloji satın almıyor, en son teknolojiyi ihraç ediyor. Yaratılan bu kazanç ile AR-GE (araştırma ve geliştirme) çalışmalarına yeniden yatırım yaparak daha yeni teknolojilerin yine kendilerince ortaya çıkarılmasını sağlıyor. Yine teknoloji ile bağlantılı olarak "Bilim" dersek, sağlığından tutun uzayına her alanda önde bir ülke. Uzay demişken, uzay ve bilim üzerine çalışmalar yaparak, insanlığın geleceğinin temellerini atan NASA'da milyar dolarlık ABD yatırımlarından bir tanesidir. Tabi her şey bu kadar toz pembe değil, sömürgeleri ve dünya üzerindeki çatışmalardaki paylarına değinmeyeceğim.

İşte yukarıda anlattıklarım nedeniyle, Amerika uzun yıllardır hala "Fırsatlar Ülkesi" olarak anılıyor. Bir şekilde gidebilirseniz, dünya dili olan İngilizce'yi de biliyorsanız, ABD'nin kapitalist sisteminde iş bulmanız oldukça kolay. Evet direk bir yerde yönetici olabilirsiniz demiyorum (CV'niz sağlam ise bu da mümkün) ama çalışmaktan yana bir sıkıntınız yoksa, öncelikle aç kalmayacağınızı, bir kaç yıl içerisinde ise en azından ortalama bir yaşam standartını yakalayabileceğinizin garantisini verebilirim.


Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) Gitme Yolları Nelerdir?


- Turistik gezi amaçlı: Konumuz kalıcı olarak gidebilmek olduğu için detaya girmiyorum.
- Öğrenim amacıyla: Amerika'da üniversite eğitimi almak veya Master yapmak oldukça popüler. Fakat bunu gerçekleştirebilmek için gereken şey: para para para! Ya da çok çalışıp, gelecek vaat eden bir genç olarak bir yerlerden burs alabilmek.
- Bilim - Proje: Herhangi bir alanda katma değer katabilecek bir ürün geliştirmiş, yeni bir bilgiye ulaşmış, yeni bir sistem-düzen kurabilmiş biri iseniz ve bu ilgilerini çekerse muhtemelen Amerikan Devleti ya da herhangi bir üniversiteden kalıcı olarak onlarla çalışmak üzere teklif alabilirsiniz.
- İş: Amerika içerisinde faaliyet gösteren bir şirket yada organizasyonun sizi davet etmesi. Yalnız bu süreçte o kadar kolay değil. Sizi davet eden şirketin, sizin yapabileceğiniz işi Amerika'da bulunan birinin yapamayacağına ikna etmesi ya da sizin kendilerinize fayda sağlayacak bir yönünüzü belirterek onları ikna etmesi gerekiyor.
- Yatırım: Son verilere göre, ABD içerisinde, en az 1 Milyon Dolarlık bir yatırım yapmaya karar verirseniz yine kalıcı olarak gitmeniz için gerekli izinleri sağlıyorlar, aynı zamanda bir işte kurmuş oluyorsunuz. O değilde, 1 Milyon Dolarınız var ve bu yazıyı okuyorsanız benimle iletişime geçin, bildiğim daha iyi şeyler de var. :)
- Evlilik: Bir Amerikan vatandaşı ile evlenmek / evli olmak.
- Akraba: Yakın bir akrabanızın size davet mektubu göndermesi ve ilgili prosedürleri halletmesi.

Elbette daha bir çok yolu vardır, ben yalnızca genel başlıklardan bahsetmek istedim. İşte bunların yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'ne kalıcı olarak gidebilmenin en geçerli ve resmi yollarından bir tanesi de:

- GREEN CARD Türkçe ismiyle ise Yeşil Kart başvurusudur.


Green Card - Yeşil Kart
Green Card - nyimmigrationlawcenter.com

Green Card - Yeşil Kart nedir?


Green Card, bir diğer adıyla Diversity Visa Program adlandırılan bu sistem Amerika Birleşik Devletleri'nin 1990 Yılı itibariyle yürürlüğe koyduğu bir çekiliş sistemdir. Bu sistem sayesinde her sene, ülkenin ihtiyaçları çerçevesinde, Dünya üzerinde belirlenmiş bir takım ülkeler üzerinden (Türkiye'de vardır) göçmen alımı yapılmaktadır.

Yeşil Kart sahibi bir kimse, Amerika Birleşik Devletleri üzerinde kalıcı olarak çalışma ve oturma izni alma şansına sahip olur. Türk vatandaşlığınıza bir şey olmaz. Türk vatandaşı olarak hayatınıza devam ederken, geriye kalan tüm yaşamınızı Amerika'da geçirebilirsiniz. Dilediğiniz taktirde, Green Card vasıtası ile 5 yıl Amerika'da ikamet ettikten sonra, Amerikan vatandaşlığına da başvurma hakkına sahip olursunuz.


Green Card- Yeşil Kart Avantajları Nelerdir?


- Eşiniz ve çocuklarınız da sizinle birlikte kalıcı oturma ve çalışma izni elde eder.

- Başvuru için hiç bir ücret ödemenize gerek yoktur.

Önemli Not: İnternet üzerinde bu olayı fırsata çevirerek para kazanmaya çalışan, sizden başvuru ücreti talep eden bir çok sayfa mevcuttur. Bunlara sakın aldanmayın. ABD'nin Green Card için oluşturmuş olduğu resmi başvuru sitesi üzerinden kesinlikle ücret talep edilmez.

- Başvuru basit bir şekilde online olarak yapılmaktadır. (2005 Yılı itibariyle)

- Green Card ile, seçme ve seçilme haklarınız dışında, bir ABD vatandaşının sahip olduğu tüm haklara sahip olursunuz.

- Green Card ile Amerikan ehliyeti alabilir, istediğiniz eyalete seyahat edebilirsiniz.

- Öğrenim ücretlerinde de büyük indirimlerden yararlanabilirsiniz. Siz yararlanmayı düşünmüyor olsanız bile, çocuğunuz için ileride büyük bir avantaj olacaktır.


Green Card - Yeşil Kart Başvuru Şartları Nelerdir?


- Çekilişe katılma hakkı tanınan bir ülkenin vatandaşı olmak: Az önce de bahsettiğimiz üzere, bu şans yalnızca bir takım ülkelere ve onların vatandaşlarına özeldir. Bu ülkeler her sene yeniden açıklanmaktadır. Fakat Türkiye ve vatandaşları, en başından beri çekilişe katılma hakkına sahiptir.

- Yaş sınırı yoktur: Green Card şartlarına göre, başvuru yapabilmek içinherhangi bir yaş sınırı yoktur. Fakat 18 yaşından küçük birinin işlemleri halledemeyeceği gerçeklerini göz önünde bulundurarak, 18 yaş ve üstündeki herkes başvurabilir diyebiliriz.

- Dil bilmenize gerek yoktur: Yine Green Card şartları içerisinde İngilizce veya başka bir dile bilmeniz şartı aranmamaktadır. Fakat İngilizce bilmenizin avantajlarının, başvuru aşamasından, Amerika'da yaşamaya kadar çok çok fazla olacağını belirtmek gerekir.

- Eğitim: En az lise veya dengi herhangi bir okul mezunu olmanız gerekiyor. Eğer değilseniz, uzmanlık gerektiren bir alanda en az 2 yıllık bir tecrübe sahibi olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Örneği lise mezunu olmayan bir marangoz rahatlıkla başvuru yapabilir.


Green Card - Yeşil Kart Çekilişi Nasıl Yapılıyor?


Biraz sonra vereceğim ve detaylarını anlatacağım web sitesi üzerinden başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor. Katılma hakkı olan tüm ülkelerin vatandaşları tarafından gönderilen bu formlar çekilişin yapılacağı, Amerikan Hükümeti'ne ait bir merkezde toplanıyor. Çekiliş, başvuru sürecinin bitimi ile birlikte bir bilgisayar üzerinden yapılıyor. Bütün ülkelerden gelen her başvuru bir birine eşit sayılıyor, yani Türkiye vatandaşları, Macaristan'dan başvuran bir Macar ya da bir Avusturya vatandaşı hatta bir Taylan vatandaşı ile aynı şansa sahip oluyor.

Başvuru sonuçları da, başvuru yaptığımız süreçte olduğu gibi online olarak yani internet üzerinden açıklanıyor. Başvurunuz sonrasında size bir başvuru numarası (confirmation number) veriliyor. Bu numara ve soyadınız ile birlikte başvuru sonucunuzu belirtilen tarihlerde kontrol edebiliyorsunuz.


Green Card - Yeşil Kart Başvurusu Nasıl Yapılır?


Gelelim zurnamızın zırt dediği yere :)

Aşağıdaki yöntemleri izleyerek Green Card başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

1) Öncelikle Pasaportunuz ve kimliğinizi yanınızda hazır bulundurun.

2) Dijital ortama aktarılmış bir vesikalığa ihtiyacınız olacak. Bu işi bilen bir fotoğrafçıya gidip, Green Card için gerektiğini belirterek fotoğrafınızı çektirerek mail olarak almanızda büyük fayda var.

3) Hazır isek: Green Card'ın resmi başvuru sitesi olan www.dvlottery.state.gov adresine giriş yapıyoruz. Başvuru yapabilmek için, belirtilen başvuru tarihleri arasında giriş yapmanız gerekiyor. Bu tarihler dışında giriş yaptıysanız, yalnızca önceki başvuru sonuçlarına dair bilgiler görebilirsiniz.

4) Başvuru seçeneğini seçtikten sonra önünüze oldukça uzun bir başvuru formu gelecek. Fakat korkmayın, hepsi size ait olan bilgiler. Eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekiyor.

5) Yönergeleri takip ederek başvuru formunu göndermeniz ile birlikte size bir başvuru numarası, "Confirmation" kodu verilecek. O kodu bir şekilde saklayın, çünkü sonuçlar açıklandıktan sonra bu kod sayesinde sisteme giriş yapabilecek ve başvurunuzun akıbetini öğrenebileceksiniz.


Green Card - Yeşil Kart Başvuru Tarihi Ne Zamandır?


Bu yıl için de Green Card başvurularının, her zaman olduğu gibi Ekim - Kasım ayları arasında olacağını tahmin ediyoruz. Genellikle her sene bu tarihler arasında gerçekleştiriliyor, haliyle 2018 yılı için bile şimdiden bir fikir sahibi olabilirsiniz. Kesin tarihleri, resmi açıklamanın ardından bu yazımızda bulabileceksiniz.

Green Card - Yeşil Kart Başvuru Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?


Green Card başvuru sonuçları, genellikle başvurunuzu takip eden yılın Mayıs Ayı başlarında açıklanıyor. Örneğin; 2016 yılında yapılan başvuru sonuçları, 2 Mayıs 2017 tarihinde açıklanmıştı. 2017 başvurularının ise 15 Mayıs 2018 itibari ile açıklanacağı belirtiliyor.


Donald Trump'ın başkan seçilmesi Green Card başvurularını etkiler mi?

Amerika demokrasi ile yönetilen, medeni ve gelişmiş bir ülke. Başkan Trump'ın, her ne kadar anti-göçmen politikaları bulunmasına rağmen, bunun ülkeye yapılabilecek tüm göçleri engelleme anlamına geleceği düşünülmemeli. Zaten Green Card tüm dünya ülkelerinin vatandaşlarına tanınmış bir şans değil. Sorunu yalnızca istemedikleri ülkeleri listeden çıkararak çözebilirler ki şimdilik Türkiye hala liste içerisinde yer alıyor.

Yazımız, başvuru zamanında tüm detaylarıyla yeniden güncellenecektir. Yine de, herkese şimdiden iyi şanslar diliyoruz!

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21