Avusturya Oturma ve Çalışma İzni Başvuru Süreci - Göçmen Ofisi - Gezenti Adam - Gezmek Yaşamaktır | Gezi Tatil Seyahat Yaşam

Pazartesi, Ağustos 15, 2016

Avusturya Oturma ve Çalışma İzni Başvuru Süreci - Göçmen Ofisi


Merhaba Arkadaşlar,

Bu yazımda Avusturya Oturma İzni prosedürleri ve sürecinden bahsedeceğim, aynı zamanda Viyana şehrinde bu işlemin nasıl gerçekleştirilebileceğini anlatmaya çalışacağım.

Gezenti Adam'ın başka bir yazısında detaylı olarak bahsedeceğim (bahsettim bile! buraya tıklarak gidebilirsiniz) ama yine de konuya başlamadan önce Avusturya'dan ve başkentinden kısaca bahsedelim. Avusturya Orta Avrupa'da yer alan hatta Avrupa'nın merkezi kabul edilebilecek ülkelerden bir tanesidir. Başkenti Viyana'dır. Özellikle Viyana gerek Avrupa'nın neredeyse tam ortasında yer alması, gerek yüksek yaşam standartları nedeniyle Avrupa'nın en çok göç alan şehirlerinden birisidir.
viyana avusturya harita
Viyana'nın Konumu
Viyana'da yüksek yaşam standartları demişken, Viyana'nın son 5 yıldır Dünya'nın en yaşanabilir kenti seçildiğini ayrıca belirtelim. Seçilmekte de haklılar. Neden mi? O kadar güzel bir ulaşım ağı, düzenli yapılanması, korunmuş tarihi eserleri, binaları, yapıları, bol bol yeşillik, her alanda büyük parklar, yürüyüş ve bisiklet alanları... Kısacası düzen bu şehirde tam anlamıyla mevcut.

Gelelim Avusturya ve Viyana'da ki oturma izni konusuna. Öncelikle Avusturya'da da oturma izni alabilmek için olmazsa olmaz belirli kriterler mevcut. Bu kriterlerden en az birini sağlıyor olmalısınız.

- Mülteci statüsünde olmak: Çok açık. Umarım kimsenin başına gelmez.
- İltica etmek: Avrupa'da iltica için daha ılımlı başka Avrupa ülkeleri vardır.
- Bir Avusturya vatandaşının birinci dereceden yakını olmak: Bir Avusturyalı ile evli olmak, Avusturya vatandaşı bir ebeveyne sahip olmak, Avusturya vatandaşı bir çocuğun ebeveyni olmak vb.
- Avusturya'da kalıcı oturum izni olan (vatandaş değil) biri ile aile birleşimi yapmak: Bu konuda üstteki maddeyi aynı şekilde kapsamaktadır. Birinci dereceden aile üyesi olmak veya evlilik yapmak gerekir. Bir de zor bir süreç olmanın yanı sıra son yıllarda özellikle Türkler için daha zor bir süreçtir.
- Öğrenim amacıyla uzun süreli ikamet etmek: En garanti ve kolay süreçlerden biridir. Üniversite ve konsolosluk sizi yönlendirecektir.
- Çalışma amacıyla ikamet etmek: Uluslararası ya da güçlü bir Alman firması'nın sizi açık açık davet etmesi ve kontrat vermesi gerekir, küçük firmalar, aile şirketleri vb. için biraz daha zorlu bir süreçtir. İş kurmak ise yapacağınız yatırımın büyüklüğüne göre o derecede önünüzü açacak ve işlerinizi kolaylaştıracaktır.
- Diğerleri: Çok çeşitli özel durumlar mevcuttur. Örneğinz bu kategori içerisinde yer alan bir çok Avrupa Birliği projesi vardır. Erasmus, EVS vb. İlerleyen süreçte, özellikle EVS konusunda ayrı bir yazı paylaşacağım.

NOT: Daha detaylı ve net bilgi için, Avusturya Devleti'nin konu hakkındaki resmi sitelerini incelemenizi, mümkünse aramanızı veya gidip yerinde öğrenmenizin en doğrusu olacağını ayrıca belirtmek isterim.


Diyelim ki yukarıdaki şartlardan bir tanesini sağlıyor ve Avusturya'ya taşınmak istiyorsunuz. Bu durumda önünüze iki seçenek çıkıyor: 

Türkiye'den başvuru:
Bu başvuru sürecinde, size en yakın olan konsolosluğun internet sitesinde yazan tüm bilgileri  incelemeniz ve bu doğrultuda gidip birebir olarak konsolosluktan bilgi almanız gerekmektedir.

Avusturya'dan başvuru:
Bazı durumlarda turist vizeniz olsa dahi başvurunuzu Avusturya içerisinde iken gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu kısımda, resmi sitelerden gerekli bilgileri edindikten ve durumunuza göre ilgili evrakları topladıktan sonra başvurunuzu gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu başvuruda:

- Pasaport
- Son 6 ay içerisinde çekilmiş onaylı bir kaç adet vesikalık, her başvuru için kesinlikle gerekmektedir. Bunların dışındaki bütün dökümanlar ne amaç ve sıfatla başvurduğunuza göre değişmektedir. 

Örneğin evlilik nedeniyle Avusturya Oturma İzni'ne başvurmak isteyen bir kişiden yukarıdaki evrakların yanı sıra:

- Evlilik Belgesi (Almanca veya İngilizce eğilse tercümesi istenebilir)
- İkamet edecekleri yere ait kira kontratı vb. kesinlikle götürmelidir.

Öğrenim amacıyla gelen bir kişi ise okula ait tüm evraklar ile başvurabilir.

İlgili evrakları tamamladıktan sonra, MA 35'e yani Immigration and Citizenship (Municipal Department 35) başvuru yapmanız gerekiyor. Kurumun açılış kapanış saatlerini yine resmi web sitelerinden kontrol etmenizde fayda var. Çünkü değişebilir bilgileri burada paylaşmanın uygun olmayacağını düşünüyorum.


ÖNEMLİ
Avusturya Oturma İzni başvuru süreci kısaca bu şekilde gerçekleşmekte olup, geliş amacınızdan tutun milliyetinize kadar her sebep nedeniyle işlem süreniz uzayabilir ya da kısalabilir. Aynı zamanda ek evrak talep edilebilir. Yani demek istediğim şudur ki, sizinle birlikte başvuru yapan bir kişi aynı gün içerisinde kabul alabiliyorken, sizden başka evraklar talep edilebilir. Ya da sizinle aynı başvuruyu yapan bir kişi 1 yıllık oturum izni alabiliyorken, size 5 yıllık oturum izni verilebilir. 

Macaristan Oturma ve Çalışma İzni hakkındaki yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

ABONE OLUN

INSTAGRAM

Yazarın Mesajı


2015 ve 2016 yılı boyunca 4 ayrı ülkede yaşama fırsatı buldum. 2017 yılı sonunda ise; taşınmaktan bıkmış bir şekilde, biraz olsun durulmaya karar vermiş iken (arada gerçekleşen şehir değişikliklerini ve turistik gezileri saymıyorum) önümüze çıkan fırsatı elimizin tersiyle itemeyip, beşinci ülkeye de taşındık. 2018 yılı, hayatın başka sürprizleri ile doluydu. 2019 ve 2020'den beklentilerimiz çok daha büyüktü...


Türkiye -> Macaristan 2015-16 -> Avusturya 2016 -> İsveç 2016-17 -> İngiltere 2017-21